Статті / Пожежостійкість ПВХ-вікон

Пожежостійкість ПВХ-вікон

Нерідко потенційні покупці пластикових вікон відчувають сумніви з приводу того, як веде себе ПВХ при пожежах. Існують навіть думка про те, що пластик горить краще дерева, а їдкий дим при цьому містить токсичні речовини. Наскільки обґрунтовані ці сумніви?

 

насправді, виробники пластикових вікон досить відповідально ставляться до екологічності та пожежної безпеки своєї продукції, до чого їх зобов'язують відповідні європейські норми. Тому проводилося чимало різних випробувань, метою яких було з'ясувати, як веде себе ПВХ при впливі вогню. Однією з перших у своєму сегменті провела такі дослідження компанія KBE, відомий виробник якісного профілю для вікон.

 

На сьогоднішній день відомо, що ПВХ (полівінілхлорид) володіє хорошою стійкістю до займання, а підтримує процес горіння тільки при наявності відкритого вогню. Крім того, при горінні цей матеріал виділяє значно меншу кількість тепла, ніж, наприклад, дерево. Тому, в різних стандартах (у тому числі міжнародних) ПВХ визнаний менше пожежонебезпечним, ніж та ж деревина, і в разі виникнення пожежі, він знижує швидкість просування вогню.

 

В процесі горіння пластику ПВХ дійсно виділяються гази: оксиди вуглецю, водяна пара і хлороводород. Потрібно сказати, що діоксид вуглецю (чадний газ) неминуче супроводжує процесу горіння будь-якого органічного речовини, в тому числі і дерева. Більшу ж частину побоювань споживачів пластикових вікон зазвичай викликають хлорвмісні сполуки. Дійсно, при горінні пластику ПВХ виділяється хлороводород, однак він реагує з водяними парами, в результаті чого утворюється невелика кількість соляної кислоти. Дослідження показали, що її концентрація при цьому настільки мала, що не становить загрози здоров'ю людей.

 

Сучасні протипожежні норми не вимагають підвищеної вогнестійкості від матеріалів, що закривають віконні прорізи. Однак, безперечно, пластикові вікна ПВХ володіють більш високим ступенем пожежної безпеки, ніж дерев'яні. Ті ж вікна на основі профілю KBE відносяться до трудновозгораемым матеріалами, що володіє слабким димоутворенням. Недарма сьогодні європейські страхові компанії не містять ПВХ в список матеріалів, що представляють додатковий ризик при пожежах. Отже, і у простих споживачів немає підстав сумніватися в безпеці використання пластикових вікон.

 


Грудень 27, 2011 16:07 • Переглядів: 3206